کورتون یا کورتیکواستروئيدها دستهای از داروها هستند که عملکردی مشابه هورمونهای طبیعی ترشح شده از غدد فوق کلیوی را دارند. کورتیزول که توسط غدد فوق کلیوی ترشح میشود عملکردهای متفاوتی را در مقابله با التهاب، پاسخ ایمنی، تولید گلوکز و آدرنالین در هنگام بیماریهایی مانند آرتریت روماتوئيد، لوپوس و آسم ایفا میکند.
گاهی اوقات که میزان کورتیزول ترشح شده در مقابله با شرایط ایجاد شده کافی نیست، پزشک با تجویز کورتیکواستروئيد به بدن کمک میکند تا شرایط موجود برطرف شود.
کورتیکواستروئيدها به صورت خوراکی، تنفسی، موضعی و تزریقی وجود دارند.
پس از جراحی بینی، عوارض جانبی مانند تورم، التهاب و بافت اسکار ممکن است پیش بیاید. تزریق کورتون یکی از روشهای درمانی است که جهت کاهش تورم و بافت اسکار پس از جراحی استفاده میشود که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
تزریق کورتون به بینی
آیا تاکنون به دلیل تزریق کورتون بعد از عمل بینی اندیشیدهاید؟! یکی از کاربردیترین داروها برای کاهش التهاب و از بین بردن ورم و اسکار ایجاد شده در بینی پس از عمل، کورتیکواستروئید است. از داروهای کورتیکواستروئید با عنوان داروهای کورتون یاد میکنند. این داروها به صورت مستقیم به بینی تزریق میشوند. شاید این سوال نیز برای شما پیش آید که: (کورتون چیست و چگونه میتواند بر روی کاهش التهاب و ورمهای ناشی از جراحی بینی موثر باشد؟). در یک تعریف کلی میتوان گفت که: کورتون یک نوع چربی است که در کبد و به کمک کلسترول به طور طبیعی تولید میشود. استفاده از کورتونها برای تولید هورمونها در بدن بسیار مناسب است. کورتون در بدن به عنوان مهار کننده التهاب و تسکین کنندهی ورم شناخته میشود. اما لازم به ذکر است که: این چربی میتواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف نماید.
یکی از کاربردی ترین موارد استفاده از آن، تزریق کورتون بعد از عمل بینی است. در این صورت ورمهای ناشی از عمل بینی گوشتی و … کاهش خواهد یافت.
کورتون جهت ترمیم بافت اسکار بعد از جراحی بینی
پس از جراحی بینی بافتهای جدیدی تشکیل میشوند تا پوشش بافت نرمی که حین جراحی از غضروف و استخوان جدا شده بود، دوباره روی استخوان و غضروف قرار بگیرد. مقدار بافت اسکار تشکیل شده در هر فردی متفاوت است و با توجه به ضخامت و نوع پوست تغییر میکند. به طور کلی هر چه پوست ضخیمتر باشد بافت اسکار بیشتری تشکیل میشود. با گذشت زمان طی بازسازی، بافت نرم بینی با حالت جدید بینی منطبق میشود، با تراشیده شدن و کوچک شدن بینی، بافت نرم باید تا حدودی جمع شود تا با شکل و حالت جدید بینی منطبق باشد. اگر مقدار انقباض پوست با فرم جدید بینی تطابق پیدا نکند (به خصوص در زمانی که بینی خیلی کوچک شده است) بافتهای اسکار ضخیم دائمی ممکن است تشکیل شود که در ناحیه بالای نوک بینی (پس از قوز بینی) منجر به حالتی میشود که به آن “پولی بیک” یا بینی منقاری میگویند.
بهترین راه جهت جلوگیری از ایجاد این مشکل این است که جراح، بینی را بیش از اندازهای که قابلیت انقباض دارد کوچک نکند. هر چقدر پوست بینی ضخیمتر باشد، تغییر سایز کمتری باید انجام شود و بیشتر تمرکز جراح باید بر تغییر فرم بینی باشد. اگر این مشکل ایجاد شود درمانهای جانبی جهت جلوگیری از مشکلات دیگر باید انجام شود، یکی از درمانهای پیشنهادی استفاده از کورتون جهت کاهش بافت اسکار میباشد.
اثر اصلی کوتیکواستروئیدها کاهش حجم بافت نرم است که در نتیجهی آن بافت اسکار کمتری تشکیل میشود و یا بافتهای اسکاری که از قبل تشکیل شده بود از بین میرود.
بیشتر بخوانید: چسب زدن بینی بعد از عمل
زمان تزریق استروئيد پس از جراحی بینی
زمان تزریق به سرعت بهبود بیمار و نحوهی تشکیل بافت اسکار بستگی دارد اما معمولاً بهترین زمان بین ماه اول تا ماه چهارم میباشد.
تعداد تزریق ها
در برخی از بیماران با تزریق اول میتوان به نتایج دلخواه دست یافت اما بعضی بیماران ممکن است به بیشتر از یک تزریق نیاز داشته باشند که در آن صورت باید طبق نظر پزشک و با فاصله زمانی مناسب تزریقهای بعدی انجام شود. معمولاً جراح فاصله زمانی 6 تا 8 هفته را در نظر میگیرد، این فاصله زمانی باعث میشود که نتایج تزریق قبلی به خوبی مشخص شود و از تزریق اضافی جلوگیری شود.
کورتون جهت کاهش التهابات پس از جراحی بینی
پس از جراحی بینی به علت برشهایی که روی بافت نرم انجام شده و همچنین تغییراتی که در استخوان و غضروف ایجاد شده است، ایجاد تورم و التهاب امری اجتناب ناپذیر است، این تورم بیشتر در اطراف چشم و بینی ایجاد میشود.
ادم و التهاب اولیه طی 10 تا 14 روز اول برطرف میشود، این ادم به مرور زمان و بدون هیچ اقدام درمانی خاصی بهبود مییابد.
90 درصد التهابات طی 6 ماه اولیه پس از جراحی بینی به مرور کاهش مییابد اما مقداری از تورم ممکن است تا چندین سال همچنان باقی بماند که به این تورم، التهابات ثانویه گفته میشود، گاهی اوقات جهت کاهش التهابات جراح تصمیم میگیرد که از تزریق کورتون استفاده نماید، تزریق کورتون باعث میشود التهابات ثانویه خیلی سریعتر بهبود یابند و فرم نهایی بینی و نتیجهی جراحی با کاهش التهابات سریعتر مشخص خواهد شد.
براساس تحقیقاتی که انجام شده است تزریق کورتون نقش موثری در کاهش تورم و ادم اطراف چشم و بینی دارد. اگر کورتون تزرق نشود درصد زیادی از التهابات طی 6 تا 12 ماه برطرف خواهند شد اما تعدادی از بیماران ترجیح میدهند که این مدت را صبر نکنند، در این موارد تزریق کورتون یکی از راههای بهبود سریع التهابات میباشد.
بهترین کاندیداها برای تزریق کورتون بعد از عمل بینی چه افرادی هستند؟!
شاید شما نیز با این سوال مواجه گردید که: آیا تزریق کورتون بعد از عمل بینی برای کلیه افراد مناسب است؟!؟ با توجه به برخی از توصیههای پزشکی، تزریق کورتون برای کلیه بینیها پس از عمل، مناسب نیست. اما بهترین کاندیداها افرادی هستند که از ویژگیهای زیر برخوردار باشند:
- افرادی که از ضخامت بالای پوست در ناحیه بینی برخوردار باشند.
- افرادی که روند بهبودی کاهش التهاب و تورم پس از عمل بینی در آنها، با سرعت کمی پیش برود.
- افرادی که نیازمند عمل ترمیم بینی باشند.
- افرادی که از بینیهای گوشتی برخوردار هستند.
توجه داشته باشید که تزریق کورتون بعد از عمل بینی زمانی تاثیرگذار بوده و کاهش ورم و التهاب را به همراه دارد که: (توسط پزشک مجرب و متخصص انجام پذیرد.) همچنین در نظر گرفتن صلاحدید پزشک برای انجام تزریق و یا عدم انجام آن نیز بسیار ضروری خواهد بود.
مقدار مناسب برای تزریق:
تزریق کورتون بعد از عمل بینی یکی از رایجترین تزریقهای پس از عمل رینوپلاستی به شمار میرود. اما توجه به مقدار مناسب برای تزریق امری ضروری است. مقدار این ماده با توجه به صلاحدید پزشک تعیین میشود. اغلب از این تزریق برای 4 بار میتوان استفاده کرد. در مرحلهی اول تزریق، استفاده از 10 سی سی کورتون پس از گذشت 1 الی 2 ماه از عمل رینوپلاستی، رایج است. تزریقهای بعدی (به میزان لازم با توجه به تجویز پزشک) پس از هر 6 هفته، تکرار میشوند.
- نکته طلایی: یکی از مهمترین نکات در این تزریق، عدم استفاده از چسب برای مدت 2 هفته است. در این صورت بینی فرم ایدهآل و مناسب را در بر میگیرد.
در نظر داشته باشید که اگر تزریق کورتون بعد از عمل بینی با غلظت بالا انجام پذیرد، مشکلات جدی را به همراه دارد. در صورت تزریق با غلظت بالا، پوست نازک شده و در ناحیه تزریق شاهد تغییر رنگ و عدم اصلاح مناسب بینی، خواهید بود. از این رو در نظر گرفتن میزان مناسب تزریق کورتون، بسیار ضروری است.
اغلب تزریق کورتون بعد از عمل رینوپلاستی بر روی بخش عقبی نوک بینی صورت میپذیرد. اغلب بافت اسکار ایجاد شده در بینی، در این ناحیه است. همچنین این ناحیه از پوست سفتتر و ضخیمتری نسبت به نواحی دیگر برخوردار است.
عوارض تزریق کورتون
بهتر است قبل از تصمیم برای تزریق کورتون بعد از عمل بینی، از عوارض آن نیز مطلع گردید. در این صورت یک انتخاب هوشمندانه و ایدهآل را تجربه میکنید. در صورت شناخت عوارض این تزریق، میتوانید از روشهای مقابلهای نیز بهره برداری نموده و در نهایت از یک نتیجهی ایدهآل برخوردار گردید. از جمله عوارض این تزریق عبارتند از:
- تحلیل برخی از عضلات با استفادهی مداوم از این ماده
- افزایش میزان اشتها و در نتیجه چاقی و افزایش وزن
- کاهش سطح جذب کلسیم توسط بدن
- افزایش میزان رسوب کلسیم در استخوانها
- جلوگیری از فرایند استخوان سازی در بدن
- کاهش مقاومت بدن و درگیری بیشتر بدن با انواع عفونتها
- کاهش بینایی
- بروز مشکلات مختلف چشمی از قبیل آب مروارید و …
در کنار این عوارض، میتوان به عدم تزریق صحیح توسط برخی از افراد پزشک نما و بروز مشکلات جدی اشاره نمود. بنابراین استفاده از مشاورههای پزشکی و همچنین انتخاب تزریق توسط متخصصین، بسیار ضروری خواهد بود.
0 دیدگاه